Eldoret

KENIA

Officiële landtaal: Engels, Swahili.
Hoofdstad: Nairobi

Religie: Protestant 45%, Katholiek 33%, Moslim 10%, overige 12%

Oppervlakte: 582.646 km²
Inwoners: 47 miljoen (schatting 2017)

Eldoret
Landkaart Kenia
Keino Kipchoge
Vlag Kenia

ELDORET

De stad Eldoret in Kenia (289.380 inwoners in 2009) is de snelst groeiende stad van Kenia; de op vier na grootste stad van het land. In de stad is de Moi universiteit gevestigd en dat wekt op zijn minst de suggestie van welvaart en ontwikkeling. Belangrijke producties zijn textiel, tarwe, maïs en pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel) en verder heeft de stad een aantal fabrieken.

Enkele beroemd geworden Keniaanse hardlopers (bv Kipchoge Keino) komen uit Eldoret, dat op een hoogte van 2000 m boven zeeniveau van nature een gunstig trainingsklimaat heeft. Er is zodoende een internationaal atletiek trainingscentrum.

Op papier een welvarende, jonge stad, maar de dagelijkse werkelijkheid voor de plattelanders die met hoop op een betere toekomst naar de stad trekken is anders. Armoede en besmettelijke ziektes zijn hun deel, terwijl in het gebied rond Eldoret telkens weer rassen-onlusten de kop opsteken. Kikuyu’s en Luo’s bestrijden elkaar, vaak op leven en dood.

Door de ziekten (aids) en de rassen-onlusten zijn de honderden zwerfkinderen in Eldoret een vrijwel onbeheersbaar probleem. Ze moeten al stelend en bedelend in hun dagelijkse onderhoud voorzien; de Keniaanse overheid heeft er geen sociaal vangnet voor en de politie is het enige middel om het zwerfvolk hardhandig te onderdrukken. ‘Huruma’, de naam van het kindertehuis van Teus en Leny Bos, betekent ‘medelijden’ in het Swahili.