Batterijen zonnepanelen

Kenia-nieuwsbrief december 2019

Reis naar Kenia

Ons bestuurslid Gijs Metz is samen met zijn echtgenote Wil Veldhuizen begin dit jaar weer in Kenia bij het weeshuis op bezoek geweest. Dit doen zij op eigen kosten. In de Nieuwsbrieven kunt u lezen over zijn ervaringen. Deze keer vertelt hij iets over de gang van zaken bij het kindertehuis en wat er allemaal in de planning  staat om gedaan te worden.

Toen wij bij het kindertehuis aankwamen vielen gelijk de nieuwe 9 zonnepanelen op. Verbonden aan 8 accu’s wordt hiermee elke dag stroom opgewekt voor met name verlichting. Ze zijn hierin nu zelfvoorzienend wat natuurlijk een hele vooruitgang is. De bedoeling is dat het heet water systeem er ook op aangesloten gaat worden. De aanschaf werd mogelijk gemaakt door een gift van de Deurmanstichting.

Spelende kinderen

Wat de stenen fabricage betreft zijn er wat problemen. In Eldoret is er te weinig water beschikbaar, daarom wil men de machine verplaatsen naar de boerderij in Turbo (30 km buiten Eldoret) die aan een rivier ligt. Er is nog wel voor € 2.000 omgezet alleen met erg weinig winst.

De metaal opleiding, waarvoor een lasapparaat is aangeschaft met de hulp van de Luciastichting draait wel lekker door. De omzet bedroeg € 6.000 met een winstmarge van 35%, alleen moet er wel meer aan opleiding gedaan worden. Probleem is echter dat er de kinderen niet erg geïnteresseerd zijn in ambachtswerk. Zelfs de overheid heeft tegenwoordig programma’s om deze mindset te veranderen.

Er is een nieuwe muur aan de achterzijde van het hoofdgebouw gemaakt, deze is echter aan de lage kant en zal opgehoogd worden.

Ook het sanitair van de jongens is nog primitief en zal betegeld gaan worden. Wij hebben het nieuwe meubilair bewonderd, hetgeen geheel volgens de heersende Keniaanse smaak is.

Het land om het kinderthuis is nog  steeds ongerept. Hier zou wat mee gedaan moeten gaan worden. Daniel is gevraagd hier over na te denken en met voorstellen te komen.

Het kindertehuis lag er verder naar Keniaanse maatstaven goed bij. En waar het vooral om gaat de kinderen maakten een ontspannen en gelukkige indruk.

Tijdens ons verblijf werden wij er ook op geattendeerd dat er tegenwoordig een systeem van sociale zekerheid bestaat in Kenia. Men kende al het minimumloon (€ 3,95 per werkdag van 8 uur) met daarbij nog een toeslag van 15% voor huisvesting als dit niet door de werkgever verstrekt wordt. Een werknemer heeft ook recht op 21 dagen vakantie per jaar.

En nu zijn de NSSF en de NHIF ingevoerd. NSSF staat voor National Social Security Fund en bij deelname krijg je recht op een soort van AOW.                  NHIF staat voor National Hospital Insurance Fund en is te vergelijken met ons voormalige ziekenfonds. Deelname kost € 5,- pp per maand per fonds. In 2020 zullen ook de ouder echtparen van het kindertehuis zich aansluiten bij beide fondsen, de kosten hiervan komen ten laste van het kindertehuis. 

National Hospital Insurance Fund

Wijnactie 2019

Afgelopen november is door ons weer een wijnactie gehouden. Twee jaar geleden hielden wij voor het eerst een dergelijke actie en die was een succes: het nuttige werd met het aangename gecombineerd. Men kon goede wijnen kopen en de netto opbrengst kwam ten bate van ons project. Grandi Vini in Oudewater rekende ons uitsluitend hun inkoopprijzen zodat wij de wijnen met een marge-opslag konden verkopen. Zo is het dit jaar ook weer gegaan en de actie bracht het mooie bedrag van € 1.750 op, iets minder dan de vorige keer maar toch altijd nog zodanig, dat wij hiermee een nieuwe koelkast voor het kindertehuis kunnen aanschaffen, de wasruimte voor de jongens kunnen laten betegelen en de beschermingsmuur rond het huis kunnen laten verhogen.

Alle kopers van wijnen en Grandi Vini: hartelijke dank!

En verder…

Is er nog financiële ruimte om Dennis, een “kind” van het tehuis die nu hand- en spandiensten verleent bij het tehuis, zijn rijbewijs te laten halen en worden de brandblussers opnieuw gevuld zodat deze weer goedgekeurd kunnen worden.

In het zonnetje….

  • In Papekop zijn er stoofperen verkocht waarvan de opbrengst voor het Keniaproject was, dat heeft met een gift erbij € 60 opgeleverd! Weer een mooi initiatief!
  • Er zijn 60 kaarten boxen met de foto’s van Gert van Leusden en de teksten van Huub Oosterhuis verkocht wat € 1.200 euro heeft opgeleverd. Er zijn nog een beperkt aantal kaartenboxen te koop! De prijs is nu € 29,95 voor een box met 20 kaarten. Van de opbrengst gaat € 10 naar het Keniaproject. Zie voor verdere informatie en om te bestellen onze website www.kenia-project.nl
Stoofperen voor Kenia-project

Giften, klein en groot, zijn altijd welkom op IBAN bankrekening nr.:   NL48 RABO 0352 3693 45

Voor meer informatie inzake het kindertehuis en de Stichting Keniaproject verwijzen wij u graag naar onze website www.kenia-project.nl
De nieuwsbrief via de mail ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@kenia-project.nl

Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2020 toe en danken u voor de support in 2019 !

Het bestuur Stichting Keniaproject, Bas Vliegenthart, Gijs Metz, Frank Sangers en Esther Boer.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten