Handen desinfecteren

Kenia-nieuwsbrief april 2020

Kenia en de coronacrisis

Tot nu toe is de verspreiding van het coronavirus in Afrika in vergelijking met andere continenten nog beperkt te noemen, maar de vrees is dat uiteindelijk zich op dat continent ook een humanitaire ramp zal voltrekken. In veel landen is de gezondheidsorganisatie gebrekkig en absoluut niet toegerust om een crisis als die van het coronavirus op te vangen. Mensen leven vaak in grote groepen dicht bij elkaar, met name in grote steden, en een beleid van “social distance” is dan weinig effectief. Bovendien moeten veel mensen “gewoon” doorgaan met werken anders hebben zij geen inkomen meer. Ook dreigt een groot tekort aan beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes waarin internationaal heel veel concurrentie bestaat.

Op 10 april jl. ontvingen wij een rapportage van Daniel Kwatuha, de directeur van ons kindertehuis in Eldoret. Op dat moment waren er in Kenia 189 mensen waarvan de testuitslag positief was. Het grootste deel van de gevallen is te vinden in de provincies Nairobi, Mombasa en enkele andere provincies. In de provincies van Nairobi, Mombasa, Kilifi en Mandera geldt een lockdown. Dat betekent onder meer dat reizen  van en naar Nairobi niet meer is toegestaan. Omdat Nairobi de hoofdstad is wordt alles en iedereen daardoor geraakt. Voedselprijzen op de markt zijn gestegen door de lockdown en de beperking in reizen en vervoer.

De leiding van het kindertehuis is door de regering geadviseerd om in- en uitgaande bewegingen van het terrein dat ommuurd is zo veel mogelijk te beperken. De mensen die direct werken met de kinderen – die nu de hele dag in het tehuis zijn en niet naar school kunnen – mogen niet meer buiten het terrein gaan en terugkomen en zich weer mengen met de kinderen zonder restricties. Alleen Livingstone, die de dagelijkse leiding heeft, mag naar buiten om boodschappen te doen en als hij terugkomt, moet hij afstand tot de kinderen bewaren. Mensen die op het terrein werken aan zaken die niet essentieel zijn voor de dagelijkse gang van zaken, moeten tijdelijk vertrekken. Dat wil zeggen dat Daniel zelf, alsmede de man van de metaal workshop en de man die de aan het werk is aan de muur, geen toegang meer hebben tot het terrein.

 

De kinderen die in het voortgezet onderwijs in de kostscholen zijn, worden opgevangen door hun voogden. Dat leidt tot wat kosten omdat aan deze families soms wat moet worden betaald of maïs geleverd.

Wij hopen van harte dat de situatie in Eldoret en het kindertehuis onder controle blijft. De kosten om het tehuis draaiende te houden zullen onder de huidige omstandigheden zeker toenemen, onder meer omdat de regering op dit moment ook wenst dat meer kinderen in het tehuis worden opgenomen. Daarom blijft uw steun, die zeer wordt gewaardeerd door ons, voor de leiding en de kinderen in Eldoret, onontbeerlijk.

Voor een impressie van de situatie in Nairobi op 23 maart jl. zie de NPO1-reportage te vinden op:

//www.nporadio1.nl/bureau-buitenland/onderwerpen/532609-schone-handen-en-mondkapjes-in-de-keniaanse-bus

Benefietdiner

Doordat de overheid alle horecazaken gesloten heeft kon helaas ons benefietdiner op 31 maart niet doorgaan. Wij zaten al op 210 reserveringen, op basis waarvan wij ervan uit konden gaan dat er rond de 240 deelnemers zouden zijn. Dit zou een gelijk aantal als in 2019 betekenen. Wij streven ernaar om begin november het benefietdiner alsnog te organiseren maar kunnen op dit moment niet inschatten hoe de stand van zaken zal zijn m.b.t. de Corona maatregelen, zo ook of de restaurants nog willen en kunnen deelnemen. Het niet doorgaan van het benefietdiner op 31 maart betekent voor ons wel een behoorlijke financiële aderlating.

Berichten uit Kenia

Naast alle Corona perikelen in Kenia zijn er ook nog een aantal andere wetenswaardigheden te melden:

De overheid heeft aangegeven dat het kindertehuis weer goed bevonden is en een nieuw certificaat gaat krijgen. Wel stelden ze als eis dat er meer kinderen in het tehuis geplaatst moeten kunnen worden. Op zich is dit tegen het overheidsbeleid dat erop gericht is het aantal kinderen in kindertehuizen terug te brengen, maar in de dagelijkse praktijk is er behoefte aan extra plaatsen. Want waar moet je bijvoorbeeld met een vondeling van 2 jaar heen? Dat de overheid wil dat er extra kinderen geplaatst kunnen worden geeft wel aan dat Daniel en zijn mensen de zaken bij het Huruma kindertehuis goed voor elkaar hebben!

Op het land bij Daniels huis worden nu ook aardbeien geteeld zo ook aardbeien plantjes voor de verkoop. Momenteel zijn ze druk bezig mais in te zaaien, maar helaas is het gestopt met regenen waardoor zij halverwege het inzaaien moesten ophouden. Hopelijk gaat het snel weer regenen zodat alles ingezaaid kan worden. Ook is Daniel bezig om te experimenteren met duckweed (eendenkroos). Deze waterplant heeft een hoge voedingswaarde o.a. voor kippen. Er loopt momenteel een proef, als deze succesvol is gaat Daniel meer duckweed verbouwen om meer slachtkippen te kunnen houden.

Met het extra geld dat wij begin dit jaar gedoneerd hebben is een negenpersoonsbusje aangeschaft, dat Daniel ook kan gebruiken als eigen auto.

Bij de jongensafdeling is het sanitair betegeld wat weer een hele verbetering is.

De verhoging van de muur achter het huis is vanwege de Coronamaatregelen uitgesteld. 

Er is ook nog een vriezer aangeschaft zodat levensmiddelen langer bewaard kunnen worden.

De sprinkhanen hebben de landbouwgronden van het kindertehuis niet getroffen. Ze zijn wel vlakbij geweest, maar zijn ons gepasseerd zonder schade tot nu toe. In Trouw stond er een artikel dat er een 2e plaag op komst is. Dat betreft de uitgekomen eitjes van de eerste sprinkhanen. Momenteel zijn de jonge sprinkhanen in oost Kenia, het kindertehuis ligt in west Kenia. Dus maar weer afwachten en het beste er van hopen.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten