20201118_181418

Kenianieuwsbrief december 2020

Wijnactie weer groot succes

In de laatste week van november is opnieuw een wijnactie gehouden ten bate van ons Keniaproject.

Op voortreffelijke wijze ondersteund door onze sponsor GRANDI VINI konden een aantal wijnen worden aangeboden die alle een heel goede prijs/kwaliteitsverhouding hadden. Sommige wijnen werden vorig jaar ook al gevoerd en dat was te merken aan de bestellingen die juist op deze wijnen goed scoorden. Maar ook de nieuwe wijnen werden goed verkocht. Inclusief een aantal giften die in het kader van deze actie werden ontvangen was de totale opbrengst € 3.800, een fantastisch bedrag! Het lijkt erop dat dit najaarsevenement inmiddels echt wortel heeft geschoten in de samenleving van Oudewater en omgeving, vergelijkbaar met het benefietdiner in het voorjaar. Helaas kon het benefietdiner dit jaar vanwege corona niet doorgaan, maar mede door de hoge opbrengst van de wijnactie valt het financieel resultaat ook dit jaar weer niet tegen. Ook mooie giften van enkele bedrijven droegen aan dit laatste bij.

Wij willen graag alle deelnemers aan de wijnactie hartelijk dank zeggen voor hun bijdrage aan het succes van de wijnactie. Wij hopen dat iedereen tijdens de feestdagen zal genieten van de aankopen!

Bas Vliegenthart

Wijnwinkel Grandi Vini

Gang van zaken in Kenia

Helaas kent ook de corona pandemie een tweede golf in Kenia. Het is moeilijk betrouwbare cijfers te krijgen maar zowel Livingstone als Daniel melden dat het aantal ziekte gevallen als gevolg van corona weer fors aan het toenemen is. En dat ook in hun directe omgeving! Voor de mensen aldaar een regelrechte ramp, want goede opvangvoorzieningen zoals bij ons, zijn er niet. In het kindertehuis zijn nog geen besmettingen. De kinderen mogen dan ook nog niet de straat op en de avondklok geldt nog steeds voor iedereen.

In het voortgezet onderwijs zijn op 12 oktober de 4e klassen (het examenjaar) weer begonnen. De lagere klassen zouden daarna weer beginnen, maar dit is steeds uitgesteld. Nu verwacht Daniel dat er pas in januari 2021 weer opgestart zal worden.

Naast de corona perikelen tobben zowel Daniel als Livingstone met hun gezondheid. Daniel heeft een longontsteking (geen corona naar hij zelf schrijft) en Livingstone heeft al langer hartproblemen. Het gaat beter met hem maar Livingstone moet zich niet te veel zorgen maken, maar zoals hij zelf schrijft valt dat niet mee in deze tijden. De schoonvader van Daniel is begin november helaas wel overleden aan corona, hij had al een zwakke gezondheid.

Vorig jaar hebben wij voor Livingstone een motorfiets aangeschaft. Deze tweedehands kostte 1.000 euro. Livingstone gebruikte de motor o.a. voor de bezoeken aan de diverse scholen, verwanten van de kinderen etc. Maar er rustte geen zegen op want na pakweg een half jaar kreeg Livingstone een ongeluk waarbij de motor total loss werd. Hijzelf mankeerde gelukkig niets. Een tweede motor die met nieuwe steun van ons was aangeschaft ter vervanging, is helaas kortgeleden gestolen. Wij zijn nu aan het onderzoeken wat te doen.

In de pers leest u wellicht weleens over weeshuistoerisme. Daarmee wordt bedoeld dat sponsoren het huis bezoeken, zo ook dat er scholieren stagelopen en er sponsoren komen klussen. In de praktijk blijkt dit erg veel onrust in de tehuizen teweeg te brengen. De kinderen hechten zich aan de bezoekers die er maar korte tijd zijn. Naast het feit dat wij geen faciliteiten hebben in het kindertehuis om gasten te ontvangen, zijn wij er als bestuur ook nooit voorstander van geweest. Enerzijds om de genoemde argumenten en anderzijds om reden dat wij liever de beschikbare gelden gebruiken ten behoeve van de kinderen. En als er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd kan dat onzes inziens beter door Kenianen gebeuren, dat is beter voor de werkgelegenheid in Kenia.

Gijs Metz

Lichtkaarten voor Kenia om bij weg te dromen

‘Droomlichtjes’, onder een hemel van sterren

Gert van Leusden en Wil Veldhuizen hebben kaarten gemaakt met teksten van Huub Oosterhuis en foto’s van Gert van Leusden. Met hun keuze van woord en beeld hopen zij eenieder te inspireren om ‘te reiken naar het licht’ en om daar een beetje bij weg te dromen. De kaarten kunnen natuurlijk verstuurd worden maar ook kunnen zij even op een mooi plekje in het zicht (licht) geplaatst worden om tekst en beeld te laten inwerken.

De 20 kaarten inclusief mooie transparante enveloppenzijn verpakt in een prachtig box en wij bieden dit aan voor 29,95 euro.                                                                Van elk verkocht boxje komt 10 euro ten goede aan het kindertehuis ‘Huruma’ te Eldoret in Kenia!   Op onze site, www.kenia-project.nl/nieuws/, kunt u de kaarten bekijken. Om de box van 20 kaarten te bestellen kunt u een mail sturen naar info@kenia-project.nl met daarin uw adresgegevens en het aantal. U krijgt dan een mail met de betalings- en leveringsgegevens. Wij zullen de kaarten natuurlijk kosteloos verzenden of even langs komen brengen.                                                   Hieronder een voorbeeld van de kaarten.

Lichtkaarten

Peren en Noten 

In het najaar konden er peren en noten gekocht worden in Papekop waarvan de opbrengst voor het Keniaproject was. Dit heeft samen met een gift het mooie bedrag van 130 euro opgeleverd!

Stoofperen voor Kenia-project

Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021 toe en danken u voor de support in 2020 !

Het bestuur Stichting Keniaproject, Bas Vliegenthart, Gijs Metz, Frank Sangers en Esther Boer.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten