vrachtauto dennis

Kenianieuwsbrief april 2023

Afscheid Bas Vliegenthart

Op 27 maart jl. hebben we als bestuur afscheid genomen van Bas Vliegenthart. Bas is één van de grondleggers van de stichting. Nadat Leny en Teus in 2007 het kindertehuis hadden geopend kwam in 2008 de vraag hoe de continuïteit van het tehuis gewaarborgd kon worden gezien de leeftijd van Leny en Teus. Met een aantal anderen heeft Bas ervoor gezorgd dat de Stichting Keniaproject is opgericht, met als doel het kindertehuis financieel te ondersteunen.

In de eerste jaren is samen met Leny en Teus vormgegeven aan een aantal acties om fondsen te werven. Bas heeft zich ingezet voor verschillende acties zoals een kunstveiling, de wijnactie en het benefietdiner. Speciaal genoemd mag worden de wandeltocht van Bas en Miranda in 2013 naar Santiago de Compostella waarmee € 6.900 werd opgehaald!

Wij bedanken Bas voor zijn inzet en toewijding als voorzitter van de Stichting. Gelukkig blijft Bas op de achtergrond als adviseur betrokken bij de stichting.

Benefietdiner 30 maart 2023

Op 30 maart jl. mochten wij weer na drie jaar het benefiet diner in Oudewater organiseren. Wat was het een genot om met de vele betrokkenen samen te zijn en te genieten van al het heerlijks wat de restaurants voor ons hadden klaargemaakt.

In totaal waren er 282 deelnemers, een record! Er werd een driegangendiner aangeboden voor € 37,50. Hiervan kwam € 20 ten gunste aan de stichting. Inclusief de extra ontvangen giften leverde dit het hoogste bedrag ooit van € 6.072,50 op!

Het geld is hard nodig voor de exploitatie van het kindertehuis en voor de verschillende projecten om meer zelfvoorzienend te worden.

Het geeft ons een warm gevoel dat zoveel mensen uit Oudewater en van ver daarbuiten de stichting omarmen. Natuurlijk zijn we veel dank verschuldigd aan de vier restaurants die belangeloos meewerkte, fantastisch, tot volgend jaar!

Schoolsysteem in Kenia

In januari/februari dit jaar zijn wij (bestuurslid Gijs Metz en partner) naar Kenia geweest. Na 4 jaar konden wij eindelijk het kindertehuis weer bezoeken. Daar hebben wij natuurlijk veel over te vertellen, hetgeen o.a. op de bijeenkomst op 3 juni zal gebeuren. In deze nieuwsbrief wil ik het hebben over het schoolsysteem in Kenia. Tot dit jaar was er het 8/4/4 systeem te weten 8 jaar basisonderwijs (primary school), 4 jaar voortgezet onderwijs (secondary school) en bij goede resultaten 4 jaar universiteit. Het systeem was nogal prestatie gericht, de kinderen kregen onderling een ranking o.b.v. de behaalde cijfers en als je met hoge cijfers van het basisonderwijs afkwam dan kon je naar een National school hetgeen de beste voortgezette opleiding was. Iets minder scorende leerlingen gingen naar een Extra County school etc.

Nu is door de overheid besloten met ingang van 1/1/2023 dit systeem te wijzigen in een 6/3/3/4 systeem. Dus nog steeds 16 jaren onderwijs maar dan 6 jaar basisschool, 3 jaar junior secondary school, vervolgens 3 jaar senior secondary school en dan indien haalbaar 4 jaar universiteit. Men wil zich meer richten op de aanleg en de mogelijkheden van de kinderen het systeem heet dan ook competence based education (CBC). Op zich een goede ontwikkeling ware het niet dat de uitvoering op het moment stokt. Er zijn 3 kinderen van het kindertehuis die per 1/1/2023 naar de zogenaamde junior secondary school gaan, maar zij gaan in de praktijk naar dezelfde basisschool, hebben dezelfde leraren en volgen het onderwijs voor de 7e klas. Er is namelijk (nog) niets geregeld en niemand kan ons momenteel vertellen hoe het verder gaat. Ook niet wat de overheid betaalt en of er zelf ook moet worden bijgedragen. Dit is typisch Afrika, Daniel zal ons informeren als hij meer weet en ook wij zullen u dan op de hoogte brengen. En ondertussen loopt het oude systeem gewoon door maar wel onder een nieuwe naam!

Jaarverslagen

Het beschrijvend– en financieel jaarverslag 2022 staan online op deze site. Desgewenst kunnen deze ook aan u gemaild of toegestuurd worden.

Rijbewijs

Het is mooi als je door kan leren maar dat je met iets praktisch als een rijbewijs ook een mooie baan kan hebben bewijst Dennis, waar wij het rijbewijs voor hebben betaald. Hij heeft nu een goede baan als vrachtwagenchauffeur.

Keniaborrel op zaterdag 3 juni

Wij willen u graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in het “Huruma” kindertehuis.

Daarom willen wij u uitnodigen voor een informatieve borrel.

Onze secretaris Gijs Metz zal dan verslag doen van het recente bezoek dat hij en zijn vrouw aan het kindertehuis in Eldoret hebben gebracht.

Natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen en de bestuursleden te ontmoeten.

Op zaterdagmiddag 3 juni 2023 bent u van harte welkom in Verenigingsgebouw “De Hoeksteen” Noord-IJsselkade 9, 3421 BD Oudewater.

15.00 uur Inloop,

ca.15.30 uur Presentatie

16.30 uur Afsluitende borrel.

17.30 uur Einde.

Een hapje en een drankje staan voor u klaar. Wij zien er naar uit om u te ontmoeten!

Wij houden graag rekening met uw komst, u kunt zich aanmelden via:

Geeft u daarbij aan met hoeveel personen u wilt komen.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten