IMG-20230908-WA0008

Kenianieuwsbrief oktober 2023

Wijnactie november 2023

We zijn verheugd dat we ook dit jaar weer door de medewerking van Grandi Vini de wijnactie kunnen organiseren. De opbrengst is een belangrijk onderdeel van de financiële ondersteuning aan het kindertehuis in Eldoret. De voorbereidingen zijn inmiddels in gang gezet en de wijnen zijn geselecteerd! Via diversen kanalen en een speciale “Wijnactie nieuwsbrief” informeren wij u later over de wijnen en hoe u deze kunt bestellen. Wel kunnen we alvast melden dat de Wijnproeverij op zaterdagmiddag 18 november wordt gehouden in “de Hoeksteen”. Wij hopen dat deze actie net zo succesvol zal zijn als vorig jaar!

Wijnwinkel Grandi Vini

Gang van zaken

In april was het opeens onrustig in Kenia. Oppositieleider Odinga die de verkiezingen in het najaar van 2022 nipt verloren had, organiseerde protestbijeenkomsten die met het nodige geweld gepaard gingen. Men vreesde voor het ergste maar na een week keerde de rust weer terug. Odinga en zijn aanhangers zullen wel wat goed betaalde baantjes gekregen hebben. In Eldoret bij het kindertehuis was er gelukkig weinig te merken van deze onrust. Wat wel speelde was dat de helft van het stuk grond dat eigendom is van het kindertehuis, bezet werd door anderen. Zij claimden het eigendom en zetten afrasteringen neer. Probleem is dat er in dit stuk van Eldoret geen kadaster functioneert. Toen wij in februari dit jaar in Eldoret waren zijn wij voor dezelfde kwestie met Daniel bij de gouverneur op bezoek geweest. In zijn residentie met hoogpolig tapijt en een schare van secretaresses hebben wij toen ook bepleit dat de eigendomsrechten bij het kindertehuis liggen. De gouverneur heeft steun toegezegd maar of dat nu echt waargemaakt gaat worden? Wij zullen zien.

Gelukkig betreft het alleen maar grond die braak ligt en niet de grond waar het kindertehuis op gebouwd is. Daar gaat het naar wens en reilt en zeilt het allemaal wel. Tijdens ons bezoek kwamen wij er wel achter dat de zonnepanelen niet meer werkten. Probleem was dat de bliksem ingeslagen was waardoor de omvormer defect geraakt is. Een schadepost van ruim € 2.000! Succesvol was de aanplant van super napier gras. Dit is snelgroeiend gras dat ontwikkeld is in Azië en groeit tot ruim 2 meter in 60 dagen. Wij hadden voor de opstart € 900 beschikbaar gesteld. De eerste oogst is goed geweest en heeft ook voldoende zaad opgeleverd om 1 acre (ongeveer 4.000 m2) in te zaaien. En er is in augustus zelfs voor € 460 zaad verkocht! Ook de mais is goed gegroeid dit jaar. Er wordt nu geoogst, dat door hevige regenval (El Nino rains) niet geheel van een leien dakje gaat.   

Gijs Metz

In het zonnetje...

Wij mochten de afgelopen periode weer, naast onze vaste donateurs, een paar heel mooie donaties ontvangen die wij graag met u delen.

Gift Het Graalhuis

Door kringloopwinkel “Het Graalhuis” in Zoeterwoude, is er 500 euro gedoneerd. Zij doneren de opbrengst (na aftrek van de vaste lasten) aan kleinschalige projecten waar ook ter wereld. In het verleden hebben ze ons al meerdere malen ondersteund en wij zijn heel blij dat, ondanks de sluiting van 15 maanden door de corona, ze ons project weer wilden ondersteunen.

Gift Wereldwinkel Oudewater

Omdat Wereldwinkel Oudewater 25 jaar bestond was er begin september een feestweek. Er was een actie bedacht waarbij mensen mochten stemmen op één van de drie goede doelen die het bestuur had uitgekozen. Het Keniaproject kreeg de meeste stemmen en wij mochten een bedrag van maar liefst             € 2.500,= ontvangen! Wat een fantastisch bedrag!

Keniaborrel voorjaar 2024

Wij verplaatsen de Keniaborrel naar het voorjaar van 2024. Onze secretaris Gijs Metz zal dan verslag doen van het recente bezoek dat hij en zijn vrouw aan het kindertehuis in Eldoret hebben gebracht.

Schenkingsovereenkomst

Vrijwillige bijdragen zijn voor ons werk in Kenia onmisbaar. Wij hebben de ANBI status, hierdoor kunt u uw een gift aan Stichting Keniaproject aftrekken van uw fiscaal inkomen. Hierbij geldt echter een drempelbedrag. Als u uw donatie vastlegt in een wederzijdse schenkingsovereenkomst voor een periode van minimaal 5 jaar, dan geldt dit drempelbedrag niet meer en kunt u uw gift volledig aftrekken van uw fiscaal inkomen. Heeft u hier belangstelling voor of wilt u hier meer over weten? Neemt u dan even contact met ons op via de mail: info@kenia-project.nl

Terug naar school

Begin september brachten Livingstone en zijn vrouw deze jonge dames, na hun zomervakantie te hebben doorgebracht in het kindertehuis, weer terug naar het voortgezet onderwijs. Twee van hen zitten nu in het examenjaar en ze hopen genoeg punten te behalen om naar de universiteit te gaan.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten