IMG-20231212-WA0024

Kenianieuwsbrief december 2023

Gang van zaken

In Kenia is recent de mais geoogst. De opbrengst viel tegen, 50 zakken van 90 kg elk. De reden is dat er na het zaaien veel te weinig regen viel en dat er bij het oogsten het juist veel te veel regende. De mais vormt de belangrijkste component van de dagelijkse maaltijd want daar maken ze Ugali van (maïspap).
In de Nederlandse pers waren er ook berichten over de overvloedige regenval in het najaar in de Hoorn van Afrika. Ook Kenia werd daarbij genoemd als getroffen gebied. Wij kregen filmpjes over een buiten de oevers getreden rivier in Nairobi, maar over het algemeen was er toch weinig overlast. De overvloedige regen als gevolg van klimaatverandering (El Nino) is echter voor velen agrariërs toch een ramp: eerst is het veel te droog en later veel te nat (zie de gevolgen voor onze maisoogst). De normale patronen van een regentijd vanaf maart en ook in het late najaar zijn compleet verstoord. Hierdoor moet men de traditionele zaai- en oogsttijden aanpassen.

De kweekvijvers leveren veel vis op.

In een eerdere Nieuwsbrief schreven wij al over de verandering van de het schoolsysteem van 8/4/4 (8 jaar primary school, 4 jaar secondary school en mogelijk nog 4 jaar universiteit of HBO) naar 6/3/3/4 (6 jaar primary, 3 jaar junior secondary school, 3 jaar secondary school en mogelijk nog 4 jaar universiteit of HBO). Over de nieuw ingevoerde 3-jarige junior secondary school opleiding konden wij destijds nog weinig melden en dat is feitelijk nog steeds het geval. Tot op dit moment geven dezelfde leerkrachten van de primary school les als betreft het de 7e klas van de primary. Dit is Kenia! Wat wel duidelijk is dat in 2024 de subsidie van € 50 van de overheid op het lesgeld van de primary school wordt geschrapt. Dit komt erop neer dat het jaarlijkse schoolgeld nu € 135 p.p. gaat bedragen

In 2023 hadden wij 26 kinderen op de secondary school. Hiervan hebben er 6 eindexamen gedaan, waarvan de uitslag op dit moment nog niet bekend is. Er beginnen weer 4 kinderen op de secondary school (de laatsten volgens het oude systeem) waardoor er in 2024 vierentwintig scholieren zullen zijn. Wij prijzen ons gelukkig dat na het wegvallen na 10 jaar van een opleidingen sponsor, wij sinds 2022 een nieuwe sponsor hebben te weten MWH4IMPACT. De oprichters van MWH4IMPACT zijn geraakt door de nog steeds bestaande onrechtvaardigheid in de wereld. Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven trachten zij nu onrechtvaardigheid en armoede te bestrijden. Educatie kan ervoor zorgen uit de armoede te komen, want kennis geeft kinderen eigenwaarde en kracht voor mogelijk een betere toekomst.
MWH4IMPACT heeft ook voor de komende 2 jaar weer ondersteuning toegezegd!

Restaurantactie Oudewater 2024

Na de succesvolle actie in het voorjaar van 2023 kunnen wij u weer melden dat voor volgend jaar Broeck, 3 Keuken&Bar, Voldaan en Lumière de deelnemende restaurants zijn in 2024.
Reserveer alvast donderdag 14 maart 2024 in uw agenda. Verdere informatie volgt in de komende nieuwsbrieven.

Keniaborrel 2024

Nog iets om alvast in uw agenda te noteren: 13 april 2024 dan houden wij een informatieve borrel zodat onze secretaris Gijs Metz verslag kan doen van het recente bezoek dat hij en zijn vrouw aan het kindertehuis in Eldoret hebben gebracht. En is er gelegenheid om vragen te stellen en de bestuursleden te ontmoeten.
Op zaterdagmiddag 13 april 2024 bent u van harte welkom in de
Ontmoetingskerk / Zalencentrum, Westsingel 2 3421 TJ Oudewater.

15.00 uur Inloop, ca.15.30 uur Presentatie
16.30 uur Afsluitende borrel.
17.30 uur Einde.
Een hapje en een drankje staan voor u klaar. Wij zien er naar uit om u te ontmoeten!

Wijnactie is weer een succes!

In november hebben we onze wijnactie gehouden. Grandi Vini was opnieuw de sponsor van deze actie, waarbij de gehele marge van de verkochte wijn ten gunste komt aan de stichting. Via o.a. onze Nieuwsbrief, de IJsselbode en kerkbladen hebben we aandacht gevraagd voor de wijnactie.
Er waren zeven wijnen geselecteerd uit Italië, Spanje en Frankrijk. Een aantal wijnen waren bekend van vorig jaar, maar er waren ook een aantal nieuwe wijnen geselecteerd. Op 18 november was de mogelijkheid om de wijnen te proeven en ruim 20 mensen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt. Bernard Tesink was aanwezig om vakkundig advies te geven. Het was een gezellige middag met elkaar en het leverde een flink aantal bestellingen op.

Op 2 december ontvingen we de wijnen van Grandi Vini en hebben we de bestelling gereed gemaakt in de warme hal van G&B Straal- en Conserveringstechniek. Hierna is het grootste deel van de orders op dezelfde dag afgeleverd.
We hebben in totaal 1000 flessen wijn verkocht en inclusief enkele gerelateerde giften heeft de actie ruim € 3.900 opgebracht. Iets minder dan vorig jaar maar toch een heel mooi bedrag. Hiermee zijn we een heel eind om de kosten van het kindertehuis over 2023 te dekken. Mocht u nog een bijdrage willen geven dan is deze van harte welkom.
Wij bedanken alle deelnemers, Grandi Vini en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes. Volgend jaar zullen we de wijnactie weer houden, Grandi Vini heeft al toegezegd om mee te werken!

In het zonnetje…

  • Perenverkoop in Hekendorp heeft € 50,= opgebracht.
  • Alle mensen die geen wijn hebben gekocht maar wel een bijdrage hebben overgemaakt. Heel hartelijk dank!

Schenkingsovereenkomst

Vrijwillige bijdragen zijn voor ons werk in Kenia onmisbaar. Wij hebben de ANBI status, hierdoor kunt u uw een gift aan Stichting Keniaproject aftrekken van uw fiscaal inkomen. Hierbij geldt echter een drempelbedrag.
Als u uw donatie vastlegt in een wederzijdse schenkingsovereenkomst voor een periode van minimaal 5 jaar, dan geldt dit drempelbedrag niet meer en kunt u uw gift volledig aftrekken van uw fiscaal inkomen. Heeft u hier belangstelling voor of wilt u hier meer over weten? Neemt u dan even contact met ons op via de mail: info@kenia-project.nl

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten