FB_IMG_1601792332295

Kenianieuwsbrief oktober 2020

Wijnactie in het najaar van 2020

Het jaar 2020 zal voor het Keniaproject financieel gezien zeker geen gemakkelijk jaar worden.                        In het voorjaar moest vanwege het coronavirus het jaarlijkse benefietdiner voor ons project in de Oudewaterse restaurants tot onze grote teleurstelling en zeker ook die van de deelnemende restaurants afgezegd worden. Veel mensen reageerden eveneens teleurgesteld toen zij het nieuws hoorden. Het benefietdiner vormt namelijk langzamerhand een mooie traditie waar altijd meer dan 200 mensen aan deelnemen. De opbrengst van het diner bedraagt steeds ongeveer 20 procent van onze uitgaven.              Een forse tegenvaller dus dat het dit jaar niet door kon gaan.

Natuurlijk denken wij ook aan Kenia en het kindertehuis zelf. Het virus grijpt wereldwijd om zich heen.    Ook Kenia is getroffen. Het is daar niet gemakkelijk. Zeker tot januari kunnen de kinderen niet naar school en moeten zij in het tehuis blijven of, in geval van de leerlingen in het voortgezet onderwijs, in de internaten (boarding schools) of gastgezinnen. In deze nieuwsbrief leest u wat meer over de situatie in Kenia en het tehuis.

Wij zijn nu druk bezig met de voorbereiding van de wijnactie die, zoals ook in voorgaande jaren, ruimhartig wordt gesponsord door Grandi Vini. De actie vindt plaats tussen 9 en 25 november. In die periode kunt u op verschillende manieren wijn bestellen. Vanaf 28 november vindt de levering van de bestellingen plaats in de regio rond Oudewater. Binnenkort volgt via verschillende media, onder meer ook via een speciale nieuwsbrief, meer informatie, met name over de wijnen die kunnen worden gekozen. Degenen die eerder deelnamen aan deze actie, en dat zijn er velen, weten dat een goede prijs/kwaliteitsverhouding steeds is gegarandeerd. Wij hopen van harte dat deze actie zo succesvol is dat het nu voorziene tekort voor 2020 alsnog sterk wordt verminderd.

U hoort van ons!                                                                                                                                                                 Bas Vliegenthart, voorzitter

Wijnwinkel Grandi Vini

Gang van zaken in Kenia

Ook in Kenia slaat het corona virus toe. Er zijn lock downs voor de grote steden en er geldt voor het hele land een avondklok van 21.00 uur tot de volgende morgen 5.00 uur. Voor de Kenianen is het een moeilijke tijd, want op enige steun van de overheid hoeven zij niet te rekenen. En zoals u wellicht wel eens op TV gezien heeft, treedt de politie keihard op tegen overtreders van de regels. Ook in de wijken rond het kindertehuis zijn de corona maatregelen te merken. De anders levendige straten zijn nu bijna uitgestorven, er vindt geen straatverkoop meer plaats en ook de varkens en andere beesten die vrij over straat liepen, zijn verdwenen. De mensen hebben het slecht, want velen hebben geen inkomen en moeten maar zien hoe ze rondkomen. De meesten verbouwen zelf groente ed. Maar geld om bijvoorbeeld de huur te betalen is er niet. De achterstanden lopen op. Alle scholen zijn tot in ieder geval 1/1/2021 gesloten. De kinderen die in het kindertehuis wonen hebben in maart een syllabus van school meegekregen waar leerstof en diverse opdrachten in staan. Onderwijs via internet e.d. dat kent men niet in Kenia. De kinderen maken de opdrachten en krijgen verder onderricht in huishoudelijke taken zoals schoonmaken, eten bereiden, kleren wassen tot bedden opmaken. Zij mogen onder geen beding buiten de omheining van het kindertehuis komen. Dat zijn de voorschriften van de overheid. Als een kind eenmaal buiten is geweest mag het niet terugkomen. Voor Livingstone en de andere begeleiders geldt dat als zij buiten het kindertehuis zijn geweest zij enige tijd in quarantaine gaan.

Nu is het zo dat de kinderen in het kindertehuis zowel binnen- als buitenshuis voldoende ruimte hebben. En zij zijn met weinig tevreden! Dankzij de constante inkomens stroom uit Oudewater kunnen zij voldoende zaken kopen waardoor er geen gebrek is. Tevens is het zo dat er veel groente zoals kool, worteltjes, bieten en knolletjes van het eigen land komen. Daarnaast worden er ook aardbeien, bananen en mais verbouwd. Ook zijn er kippen en geven de koeien melk. Het heeft veel geregend waardoor de oogsten goed zijn.

Wat de waterbehoefte betreft stond er laatst o.a. in Trouw een artikel waarin beschreven werd hoe slecht de watervoorziening geregeld is in Kenia. Wat betreft het kindertehuis is er de laatste jaren nogal wat opslagcapaciteit voor regenwater bijgebouwd. Daardoor zijn we nagenoeg zelfvoorzienend, alleen na een lange droge periode moeten er water gekocht worden, dat door een tankauto geleverd wordt. Het kindertehuis is aangesloten op het centrale waterleidingnet maar daar komt op de momenten dat het nodig is geen water uit. Mocht het echt wenselijk zijn dan zouden wij altijd nog eens kunnen nagaan of er een put geslagen kan worden. Voordeel daarvan zou dan ook zijn dat het land rond het kindertehuis geschikt gemaakt zou kunnen worden voor landbouw. Tevens zou de stenen productie dan ook weer bij het kindertehuis kunnen plaatsvinden, nu is de machine vanwege het watergebrek overgebracht naar het woonhuis van Daniel dat naast de landbouwgronden ligt en grenst aan een rivier.

Mocht u nog specifieke vragen hebben over de situatie in Kenia stel deze gerust via ons email adres info@kenia-project.nl

Een foto uit het archief uit 2019, voor de Corona uitbraak. Vooralsnog kan er nog geen nieuw bezoek aan het kindertehuis in Kenia gepland worden.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere berichten